گروه طالبان که با تسلطشان بر افغانستان، در بغلان بهویژه در شهرستانهای «اندرابها و خوستهای» این استان با مقاومت مسلحانه مواجه شدند، در نزدیک به سهسال گذشته دست به آزار و اذیت، بازداشت، شکنجه، کوج اجباری، غصب خانه و زمین باشندگان این شهرستانها زدهاند. براساس گفتههای باشندگان بغلان، گروه طالبان تا کنون صدها تن را در «اندرابها و خوستها» بهبهانههای مختلف بازداشت و شکنجه کردهاند. در میان زمینهای زراعتی مردم و خانههای آنان پاسگاهها و قرارگاههای خود را ایجاد کردهاند و مردم را به مشکلات زیادی مواجه ساختهاند. به گفته باشندگان این استان، کسانی که به این عملکرد گروه طالبان اعتراض کنند و در برابر آنان چیزی بگویند، بهگونه اجباری کوچ داده میشوند و طالبان بهجای آنان خانوادههای خود را جابهجا میکنند.
با این حال، یک منبع از شهرستان خوست بغلان در صحبت با خبرگزاری پایگاه گفته است که گروه طالبان به ادامهی غصب جایداد، خانه و ملکیتهای شخصی شهروندان در این استان، ۲۵ دربند حویلی و ۱۰ باب مسجد را در شهرستان خوست، غصب کردند.
به گفتهی منابع، گروه طالبان در نزدیک به سهسال گذشته، در روستاهای«درهده، لروان، گردانی، کهزر، قلعهمیر و کجنو» درهی چرخفلک، روستاهای«دهقاشق، دهقله، هزارهبای» درهی خوشدره، روستاهای«درهگلاه، وخران، وکیلها و بادخانه» درهی فرغانبل و روستاهای«عابدخیل، سرقلات، رویدره، خلیان، لندکی، قله و سچی» تگاب بازار به تعداد ۲۵ دربند حویلی مسکونی افراد ملکی و ۱۰ باب مسجد را غصب کردهاند و از آن به عنوان قرارگاههای نظامی و محل بودوباش خانوادههایشان استفاده میکنند.
به گفتهی منابع، عدهی زیادی این خانههای غصب شده به عنوان قرارگاه و شماری دیگری از این خانهها از سوی فرماندهان قطعات گروه طالبان مستقر در شهرستان خوست گرفته شده و در آن فامیلهای خود را جابهجا کردهاند و زندگی میکنند.
بر بنیاد اطلاعات منابع، ۹ دربند حویلی و دو باب مسجد در درهی خوشدره، ۵ دربند حویلی و ۳ باب مسجد در درهی فرغانبل، ۳ دربند حویلی و و ۵ باب مسجد در درهی خاووش، یک دربند حویلی در روستای سچی و ۷ دربند حویلی در درهی چرخفلک این شهرستان از سوی گروه طالبان غصب شدهاست.
محمد زمان(مستعار) باشنده درهی خوشدره در صحبت با خبرنگار محلی خبرگزاری پایگاه گفته است که گروه طالبان از زمان تسلطشان تاکنون به عنوانهای مختلف مردم این دره را اذیت و آزار کردهاند. او افزوده که ۹ دربند حویلی، باشندهگان این دره از مدتها بهاینسو تحت تصرف گروه طالبان است و این گروه از آن به عنوان قرارگاه نظامی شان استفاده میکنند.
این باشنده خوشدره گفته: «طالبان خانهی محمدعلی را در روستای دهقلعه، خانهی محمدظاهر را در روستای دشتراق، خانهی حاجی سنگی محمد سنگین و خواهرزادههایش را در روستای هزارهبای و خانهی محمد فرید و برادرش زمری» را در روستای دهقاشق، از نزدیک بهسال گذشته بهاینسو غصب کردهاند و از آن استفاده میکنند.
به گفتهی او ، گروه طالبان در کنار این که خانههای مردم را قرارگاههای نظامی و محل بودوباش خانوادههای فرماندهانشان ساختهاند، دو باب مسجد را نیز در این دره غصب کردهاند و از آن به عنوان پایگاه نظامی استفاده میکنند. او همچنان افزوده که طالبان به استثنای نماز پیشین و عصر در سه وقت نماز دیگر به مردم محل اجازه نمیدهند که به مسجد بیایند و نماز جماعت برگزار کنند.
با این حال، یک منبع از درهی چرخفلک شهرستان خوست که از گرفتن ناماش در گزارش خوداری میکند گفته است که در دو سال گذشته گروه طالبان به بهانههای مختلف مردم این دره را اذیت کردند و بارها سبب شدند که مردم بهطور دستهجمعی خانههای شان را رها کنند و به درههای همجوار و یا در مواردی به شهرهای دیگر بروند.
به گفتهی این منبع، به ادامهی آزار و اذیت و کوچهای اجباری مردم این دره از سوی طالبان، این گروه در تازهترین مورد ۸ دربند حویلی را در روستاهای«لروان، کهزر، درهده، گردانی و کجنو» غصب کردهاند و از آن به عنوان پایگاه نظامی و محل بودوباش خانوادهای فرماندهان قطعات شان استفاده میکنند.
بر بنیاد اطلاعات منبع، طالبان «خانه حاجی جلال در روستای کجنو، خانه عبدالقدیر را در روستای گردانی، خانه داکتر فضلالربی را در وستای لروان و خانه ملا عبدالعلا و محمد خان را در روستای کهزر» از نزدیک به سهسال گذشته غضب کردهاند و به درخواستهای پیهم مالکین این خانه برای بازپسگیری خانههای شان جواب رد دادهاند.
منبع افزودند که در کنار خانههای مسکونی گروه طالبان «مسجد کلان قلعهمیر و مسجد ببر» را در روستای «درهده» این دره نیز غصب کردهاند.
منبع همچنان افزودند که همین اکنون به تعداد«۲۸ نفر در مسجد کلان قلعه میر، ۱۵ نفر در خانه قدیر، ۱۵ نفر در خانه فضلالربی، ۱۵ نفر در خانه حاجی جلال، ۱۴ نفر در ملاعبدالعلا، ۳۲ نفر در خانه محمدخان و ۴۰ نفر در مسجد ببر در روستای کهزر» جابجا اند و زندگی میکنند.
همچنان منبع افزوده که در نزدیک به سال گذشته روستاهای«درهده، کهزر، کجنو، گردانی، لروان و بندحوض» این دره کاملا نظامی بوده و گروه طالبان در این روستاها حضور سنگین نظامی داشتهاند. او گفته؛ مردم این روستاها متهم به همکاری با نیروهای جبهه مقاومت ملی اند و هموراه افراد گروه طالبان دست به آزار و اذیت آنان میزنند.
در همین حال، یک منبع از تگاببازار شهرستان خوست گفته است که گروه طالبان ۴ دربند حویلی و ۵ باب مسجد را در روستاهای«عابدخیل، رویدره، خلیان، لندکی، قله، دهیک و سچی» این شهرستان غصب کردهاند و از مدتها بهاینسو مورد استفادهی این گروه است.
به گفتهی این منبع، گروه طالبان خانهی محمد ناصر رحمانی و سبحان الله را در روستای عابدخیل، خانهی محمد هشم را در روستای سچی و خانهی حاجی سیدامیر را در دهیک خاووش غصب کردهاند.
منبع افزوده که در کنار این خانههای مسکونی این گروه مسجد روستاهای«سرقلات، رویدره، خلیان، لندکی و قله» را نیز غصب کردهاند.
منبع گفته است که خانههای غصب شده در این منطقه از سوی فرماندهی کندک گروه طالبان که در یکی از این خانهها در روستای «عابدخیل» مستقر است، غصب شده و از آن برای بودوباش خانوادهاش و پایگاه نیروهایاش استفاده میکند.
یک باشنده «دوآبی» مرکز شهرستان خوست که در یکی از ادارههای تحت کنترل طالبان در خوست مشغول انجام وظیفه است، به شرط حفظ هویتاش به خبرنگار ما گفته است که ظلم، جنایت، باجگیری و غصب و زورگیری طالبان در خوست به اوج خود رسیده است.
به گفتهی او، طالبان در کنار در اینکه در درههای «خوشدره، چرخفلک، خاووش» خانههای مردم را غصب کردهاند. در روستاهای«ملم، ایچانی و اور درهی فرغانبل» و روستای قرغن نیز خانههای مردم را غصب کردهاند.
او همچنان افزوده است که مالکان خانههای غصب شده بارها بهمنظور تحویلگیری خانههای شان از افراد این گروه به نزد فرماندهان قطعات این گروه و مسوولین اداره محلی طالبان در خوست رفتهاند. اما درخواست آنان برای بازپسگیری خانههای شان نه تنها این که پیگیری نشده، بلکه به آنان توهین و تحقیر از سوی مسوولین این گروه نیز شده است.
این منبع گفته است که از نزدیک به سه سال گذشته در درهی فرغانبل « خانه پیکان حیدری در روستای وکیلها، خانه اسماعیل فرزند ملاحنیف در روستای جلندری، خانه عبدالحفیظ فرزند محمد یونس در روستای وخران، خانه مولوی موجیب فرزند ملامحمد داد در روستای درهگلاه و خانه موجیب فرزند محمدصدیق در روستای بادخانه» از سوی گروه طالبان غصب شده و در آن نیروهای این گروه مستقر است.
شهرستان خوستهای استان بغلان در همسایگی اندراب، پنجشیر و تخار در شمال افغانستان موقعیت دارد و یکی از شهرستانهای است که در چندین دهه مبارزه مردم این شهرستان در خط مقدم مبارزه و ایستادگی بودهاند. در دور نخست حاکمیت گروه طالبان بر افغانستان خوستها از جملهی مناطق بود که این گروه موفق به تصرف آن نشدند. در این دور تسلط گروه طالبان نیز خوستها از جملهی مناطق بود که مردماش در برابر گروه طالبان سلاح برداشت و تاکنون علیه این گروه میجنگند و یکی از پایگاههای محکم مقاومت در شمال افغانستان بهشمار میرود.