منبع: Eurasia Review journal
برگردان: یحیی فیضی
پاکستان و افغانستان دو کشور بزرگ آسیای جنوبی هستند و روابط دیرینهی فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و تاریخی باهم دارند این دو کشور تقریبا ۲۶۱۱ کیلومتر مرز مشترک دارند. مرز افغانستان و پاکستان یک مرز بین المللی است و هیچ یک از دو کشور حق نادیده گرفتن آنرا ندارد اما کشور پاکستان با چالشهای متعدد از جمله قاچاق انسان و ورود تروریست ها به خاک این کشور از مرز افغانستان مواجه است..
بر اساس توافقنامه دیورند، پاکستان حق دارد هر نوع حرکت غیر قانونی در مناطق مرزی اش با افغانستان را تحت نظارت داشته باشد، تا تروریستها و عناصر مخرب نتواند به این کشور آسیب برساند.
گروه طالبان افغانستان به گروه هایتروریستی به ویژه تحریک طالبانپاکستانی در افغانستان پناهگاه داده و پایگاه های نظامی را در اختیار آنان قرار داده اند.
تحریک طالبانپاکستانی با حمایت طالبان افغان و کشور هند فعالتر از گذشته پاکستان را هدف قرار میدهد و به این کشور آسیب وارد میکند.
هرچند اختلافات در گذشته نیز میان افغانستان و پاکستان وجود داشته اما با روی کار آمدن گروه طالبان در افغانستان و پیوند عمیق این گروه با تحریک طالبان پاکستان میتواند بیشتر از گذشته تاثیر منفی بر روابط این دو کشور بگذارد.
در دوره های قبل از قدرت گیری گروه طالبان نیز از خاک افغانستان علیه پاکستان حملاتی صورت گرفته است اما انتظارات بر این بود که با روی کار آمدن گروه طالبان سطح این حملات کاهش یابد، اما برعکس پس از تسلط دوباره گروه طالبان بر افغانستان حملات از خاک این کشور علیه پاکستان ۶۰ درصد افزایش یافته است.
گروه طالبان افغانستان هزاران تروریست را در این کشور پناهگاه دادند و آنان را تجهیز با سلاحهای جا مانده از آمریکاییها کرده اند، رویکرد گروه طالبان بیانگر این است که علاوه بر اتحاد موجود میان طالبان افغان و تحریک طالبان پاکستانی، یک رابطه ایدئولوژیک نیز بین این دو گروه وجود دارد.
هرچند حکومت پاکستان ۹۶ درصد مناطق شمالی این کشور را در عملیات های نظامی اش از وجود تروریستها پاکسازی کرده است، اما اکثر تروریستها پس از اجرای عملیات از سوی ارتش پاکستان به افغانستان تحت حاکمیت گروه طالبان پناه بردهاند و در حال حاضر فعال تر از گذشته از خاک افغانستان علیه پاکستان فعالیت دارند.
طالبان افغانستان پیوسته ادعای حکومت پاکستان مبنی بر ارتباط این گروه با (تیتیپی) را رد کرده اند، اما در تازه ترین گزارش شورای امنیت با افشای روابط بین تحریک طالبان پاکستان و طالبان افغانستان از موضع پاکستان حمایت کرده است.
خاک افغانستان به بهشت تروریست ها تبدیل شده است. ضمن تحریک طالبان پاکستان سازمان های تروریستی دیگر نیز در فعالیت های ضد پاکستانی دست دارند. حملات گروه های تروریستی ناشی از افغانستان تحت حاکمیت گروه طالبان در سال۲۰۲۳، ۷۹ درصد افزایش یافته است و با گذشت هر روز در حال گسترش است.
تشدید درگیری ها در نقاط صفری میان طالبان افغانستان و نظامیان پاکستانی باعث شده است تا پاکستان در قبال افغانستان رویکرد خصمانهتر از گذشته را در پیش گیرد و سیاست اخراج پناهجویان افغانستانی از این کشور را پیاده کند