پس از این که ساعت ۱۲:۰۰ روز چهارشنبه ۲۱ قوس خلیلالرحمن حقانی وزیر مهاجرین و عودت کنندگان گروه طالبان و یکی از بنیانگذاران این گروه در محل کارش مورد حمله قرار گرفت و با دهتن دیگر از همراهاناش کشته شد. طالبان چند ساعت پس از کشته شدن او، در بیانیه خود داعش را زیر عنوان «خوارج» مسئول کشتن خلیلالرحمان حقانی خواندهاند.
با این حال مدتی بعد در واکنش به این رویداد، سایت المرصاد، وابسته به استخبارات گروه طالبان طی خبرنامهی سازمان اطلاعات ارتش پاکستان، آى اس آى، را متهم کرد که در کشتن خلیل الرحمن حقانى، وزیر مهاجرین گروه طالبان دست دارد.
این نشریه نوشتهاست که پیش از حمله به حقانى،
“ایکل آى، یک حساب کاربرى ارتش پاکستان”، تهدیدهاى را مطرح کرده بود.
از سوی دیگر برخی ناظران و تحلیلگران میگویند که به نظر میرسد اختلافات داخلی گروه طالبان منجر به کشته شدن خلیلالرحمن حقانی شدهباشد، آنها به این باور هستند که سر خلیل الرحمن حقانی را انتقادهای تند، اخیر سراجالدین حقانی از هیبت الله، بر باد دادهاست.
دو روز پیش سراج الدین حقانی وزیر داخله گروه طالبان از رفتارهای ملا هیبت الله رهبر قندهاری این گروه به شدت انتقاد کرد و بدون نام بردن از او گفت: “شما در برابر خداوند مسئول هستید و خداوند از شما سوال خواهد کرد.”
شماری گسترده کابران شبکههای اجتماعی در واکنش به این رویداد در صفحات خود نوشتهاند که هرچه کشت کنی درو میکنی، این کاربران شبکه حقانی را بنیانگذا انتحاری خوانده و گفتند که این شبکه پیچیدهترین و وحشتناکترین حملات انتحاری را در شهرها انجام داد که امروز خودش گرفتار این میکروب شدهاست.
همچنان افزود: “نمایندگی از دین نباید به گونهای باشد که فقط حق را به خودمان منحصر کنیم. باید مردم را به دین دعوت کنیم و آنها را نزدیک سازیم، همانطور که پیامبر با عفو و گذشت، مردم را به اسلام جذب کرد.”
این انتقاد بیدرنگ واکنشهای سریع و صریح طرفدارن هبیت الله از جمله ذبیح الله مجاهد را در پی داشت.
همچنین ندا محمد ندیم در صحبتهایش پیش از سخنرانی حقانی، با حرفهای رکیک به منتقدان گروه طالبان تاخت و آنها را «دشمنان خدا، دشمنان نظام اسلامی، غلامان کفار، مرتد و کافر» خواند و به گفته او این «ملاها و علمای کرام است که میتواند با این افراد مقابله کند.»
از تناقضگوییهای طالبان و قرار گرفتن در مقابل هم، حتی تا سرحد تکفیر یکدیگر، مشخص میشود که خلیلالرحمن را جناح قندهاریها کشتند و با این حرکت یک تلنگر به سراج الدین زدند تا بیاطاعات از قندهاریها نکند از آنجای که اختلافات میانی شبکه حقانیها و جناح قندهاریها گروه طالبان از نخستین روزهای سلطه این گروه به وضاحت مشاهده میشد و چندبار این دو جناح تقابل مسلحانه کردند و این تقابل منجر به کشته شدن چندین تن از فرماندهان و اعضای دو طرف شد. برخیها به این باور هستند که آمریکا در کشتن وزیر مهاجرین گروه طالبان دست داشتهاست، اما من فکر میکنم، حقانیها مهرهای خوبی برای آمریکا هستند و همچنان دو طرف بهواسطه پاکستان باهم تماس و نزدیکی دارند بنابر این تصور نمیشود که آمریکا این هدف را اجرا کرده باشد. گرچند داعش این مسوولیت را به دوش گرفت، کشته شدن خلیلالرحمن به دست داعش نیز منتفی به نظر میرسد، چرا که اطلاعات بیشتر میرساند، سراجالدین حقانی داعشی است و از اینرو لقب خلیفه که در میان گروه داعش مرسوم است را به خود برگزیدهاست.
به باور من طالبان برای اینکه اختلافات شدید درون ساختاریشان را کتمان و لاپوشانی کنند، پای عناصر دیگر را در قتل خلیلالرحمن دخیل میکنند و تصور میشود که این اختلافات بیادامه نباشد و شاید به زورترین فرصت حقانیها انتقامگیری کنند و از میان جناح قندهاریها یکی را هدف قرار دهند و برای پوشش آن از آدرس داعش استفاده کنند.