کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کرده است که شکافهای فراگیر در زیرساختهای آموزشی، سیاستهای محدودکننده گروه طالبان علیه دختران و کمبود آموزگاران، بحران نابرابری جنسیتی در آموزش افغانستان را تشدید کرده است و دختران قربانی اصلی محرومیتهای آموزشی هستند.
این نهاد بینالمللی روز یکشنبه، ۱۸ قوس، اعلام کرد که براساس برنامه نیازهای بشردوستانه سال ۲۰۲۴، حدود هشت میلیون نفر در افغانستان به کمکهای آموزشی نیاز دارند.
در بیانیه کمیساریا تأکید شده است که تحت برنامه جدید «استراتژی آموزش برای افغانستان ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۷»، این سازمان با همکاری نهادهایی مانند یونیسف، یونسکو و سازمان حفاظت از کودکان در تلاش است تا شکافهای موجود را رفع کند. این اقدامات شامل ساخت مکاتب، آموزش معلمان و توسعه آموزش آنلاین است.
تضمین دسترسی عادلانه به آموزش برای همه، بهویژه لغو ممنوعیت آموزش زنان و دختران، از اولویتهای این استراتژی عنوان شده است.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که دختران در افغانستان اجازه ادامه تحصیل بالاتر از صنف ششم را ندارند. اخیراً نیز گروه طالبان آموزش زنان را در انستیتوتهای طبی ممنوع کردهاند، که نگرانیها درباره تشدید نابرابری جنسیتی در آموزش را افزایش داده است.
این در حالی است که هیبتالله آخندزاده، رهبر گروه طالبان، اخیراً دستور توقف تمام فعالیتهای نهادهای خارجی در افغانستان را صادر کرده است. این تصمیم میتواند روند کمکهای بشردوستانه و برنامههای آموزشی در افغانستان را بیش از پیش با چالش مواجه کند.