دفتر بنیاد شهید احمد شاه مسعود در مشهد، روز سهشنبه، ۱۰ دلو، نشستی را با عنوان «محکومیت کتاب ستیزی در امارت جهل و تحجر» برگزار کرده و موضوع جمع آوری کتابهای زبان فارسی را با اشتراک استادان دانشگاه به بحث و بررسی گرفته است.
دکتر سید یحیی موسوی، نویسنده و پژوهشگر افغانستانی در این نشست گفته که هدف اصلی و اساسی گروه طالبان از جمع آوری کتاب، سیاسی است و این گروه در پی دشمنی با زبان فارسی هستند. به قول این نویسنده، هدف اصلی گروه طالبان حذف زبان فارسی و جایگزینی یک زبان محلی به جای فارسی است.
او افزوده که طالبان بسیار هدفمند در چند بخش، هنر و ادبیات، جامعه مدنی، زنان، مذهب و قومیت اقدام به جمع آوری کتابها کردهاند و ادامه این روند میتواند آسیب جدی به زبان فارسی وارد کند.
این استاد دانشگاه و نویسنده سرشناس افغانستانی گفته است که طالبان با جایگزینی آموزشهای خود شان جامعه را به سمت قهقرا و نابودی میبرد. او کتاب عبدالحکیم حقانی، رئیس دادگاه عالی طالبان را مجموعه آموزشهای قهقرایی خوانده و گفته که این کتاب جامعه را به سمت بدبختی کشاند.
دکتر سید یحیی موسوی، در این نشست گفته که طالبان از ترس افشا شدن جنایات شان و آگاه شدن جامعه، کتابها را جمع آوری میکنند و با خردورزی و دانایی دشمنی اعلام کرده اند.
دکتر یحیی موسی نیز از به خطر افتادن زبان فارسی در نتیجه دشمنی طالبان گفته و افزوده که دوام فارسی ستیزی در افغانستان باعث دگرگونی زبانی خواهد شد.
عبدالحفیظ منصور، نویسنده و عضو جبهه مقاومت ملی افغانستان در این نشست صحبت میکرده گفته که طالبان ۴۰۰ عنوان کتاب را که به زبان فارسی و فقه جعفری بوده، ممنوع اعلام کرده اند. آقای منصور گرفته که طالبان با این کار شان میخواهند انفجار، انتحار، آدمکشی و خون ریزی را از یاد مردم ببرند، اما مردم جنایات این گروه را فراموش نمیکنند.
آقای منصور هشدار داده که ادامه این وضع میتواند صدمه جدی را به زبان فارسی و آثار مکتوب به این زبان وارد کند.
عبدالحفیظ منصور، عضو جبهه مقاومت ملی نیز از سیاستمدار حوزه زبان فارسی انتقاد کرده و گفته که آنان دروغ میگویند که به زبان فارسی ارزش قائل هستند، زبان برای آنان هیچ اهمیتی ندارد.
شریف الله سنگین، دانشجوی مقطع دکتری در ایران نیز در این نشست صحبت کرده و گفته که طالبان کتابهای را که در نقطه افراطیت و خشونت، هویت و تاریخ اقوام دیگر و مذهب تشیع بوده که از انتشارات کشور جمع آوری کرده اند. به باور او طالبان با ایستادن در برابر فرهنگ و هویت دیگران میخواهند برای خود شان هویت سازی کنند.
آقای سنگین رفتار طالبان را در برابر کتاب، دانایی و روشنگری در افغانستان ظالمانه و خودخواهی خوانده و از همه جامعه فرهنگی و علمی کشور درخواست کرده است که در جهت اطلاع رسانی از جنایات طالبان و ممانعتهای ایجاد کرده شان به قدرت و قوت با نوشتن مقاله، کتاب، گزارش، بحثهای علمی و آکادمیک ادامه دند.
با این حال مولوی حبیب الله حسام، رئیس شورای عالی علمای جبهه مقاومت ملی نیز در این نشست گفته که کار طالبان و دشمنی طالبان با علم و دانش هیچ ربطی به اسلام ندارد و سرشت این گروه با جهل و تاریکی آمیخته است. آقای حسام گفته که طالبان با خشونت، جهل و نادانی مقاصد استعمار را عملی سازد.
طالبان در روزهای اخیر اعلام کردند که شماری از کتابهای که در کتابخانههای کشور وجود دارد در مخالفت با دین اسلام و روحیه این گروه است، از همین رو اقدام به جمع آوری هزاران جلد کتاب از کابل و دیگر استانهای کشور کردند. کتابهای که جمع آوری شده در حوزه سیاست، زبان فارسی، تاریخ و مذهب تشیع بوده است.