جشنِ کهن آریایی/جمشیدی نوروز: روزگاری از آغاز تاکنون

نویسنده: امید بهروز

نوروز یکی از قدیمی‌ترین جشن‌های انسانی است که در اکثر فرهنگ‌ها و تمدن‌های جهان جشن‌گرفته می‌شود. خاست‌گاه و گهوارۀ این جشن بلخ/مزارشریفِ ام‌روزی بوده‌است. جشن نوروز به‌عنوان جشن کهن آریایی یا جمشیدی، با ویژه‌گی‌ها و ارزش‌های مخصوص خودش، از دوران باستان تا به ام‌روز ادامه داشته‌است.
بخش اول: ریشه‌ها و تاریخچه: جشن کهن آریایی یا جمشیدی نوروز، ریشه‌های عمیقی در فرهنگ و باورهای نوروزباوران و فارسی‌زبانان و تمدن باستانِ این حوزه دارد. این جشن به‌دوران پیش از اسلام، دوران باستان (پارسیان) بازمی‌گردد و به یکی‌از مهم‌ترین جشن‌های سالانه این فرهنگ تبدیل شده‌است. در این دوره، نوروز به‌عنوان نمادی از آغاز تازه، شکوفایی طبیعت و فُرصتی برای شروع دوباره و نوسازی تلقی می‌شد. مردمانِ تمدن باستان این جشن را به‌عنوان روزی از نخستین روز بهار و آغاز سال نو، با اهمیتی بیش‌از هر روز دیگر جشن می‌گرفتند.
بخش دوم: عناصر و رسوم: جشن کهن آریایی نوروز دارای عناصر و رسومی منحصر به‌فرد است که از دوران باستان تا به ام‌روز ادامه دارد. برخی از این عناصر شامل موارد زیر می‌شود:
سفره هفت‌سین: سفره‌ای که شامل هفت مورد با حروف «س» است، که هر یک نمادی از رونق و ثروت است. مانند سبزه، سماق، سکه سیر و…
آتش‌افروزی: به‌عنوان نمادی از روشنایی و گرما در آغازِ سال/نخستین روز بهار جشن گرفته می‌شود و بخش بزرگی از این مراسم باشکوه را شکل می‌دهد.
بخش سوم: ارزش‌ها و معانی: جشن کهن آریایی نوروز، بیش‌از یک جشن اجتماعی، نمادی از ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی گذشته و حال حوزه و تمدن نوروز و فارسی‌زبانان است. برخی از این ارزش‌ها عبارت‌اند از:
آغازِ تازه و شروع دوباره: نوروز به‌عنوان آغازِ تازه و فُرصتی برای شروع دوباره و بهبود وضعیت شخصی و اجتماعی تلقی می‌شود.
اشتراک و هم‌بسته‌گی: جشن نوروز فُرصتی است برای خانواده و دوستان برای گردهم آمدن، اشتراک و هم‌بسته‌گی بیش‌تر.
سرزنده‌گی و شادابی طبیعت: با توجه به آغاز بهار و شکوفایی طبیعت، این جشن نمادی از سرزنده‌گی و شادابی است.
نتیجه‌گیری: جشن کهن آریایی نوروز یکی از باشکوه‌ترین و قدیمی‌ترین جشن‌های فارسی‌زبانان است که از دوران باستان تا به ام‌روز به‌عنوان نمادی از آغازِ تازه، شکوفایی و پایان یافتن زمستان و آغاز بهار، جشن گرفته می‌شود. این جشن، میراثی ارزش‌مند از فرهنگ و تاریخ حوزه نوروز باستان است که هنوز هم در جوامع ام‌روزی نوروزباوران پارسی‌زبان گرامی داشته می‌شود و از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است. اما در بلخ/مزارشریف که خاست‌گاه آن است، سه سال می‌شود که از شور، هیجان و زرق و برقِ این جشن کهن و چندهزارساله خبری نیست و جای آن‌را شلاق، قم‌چین و میله‌ی تفنگ یک گروه تروریستی به‌نامِ طالب گرفته‌است.
در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://paigah-news.com/?p=11151

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

آخرین اخبار