ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، اقدامات سرکوبگرانه گروه طالبان علیه زنان و دختران را محکوم کرده و آن را آپارتاید جنسیتی خوانده است.
بنت روز گذشته(چهارشنبه، ۲۸ قوس)، در مصاحبهای با «Education Cannot Wait» هشدار داده که حذف نظاممند زنان از عرصه عمومی پیامدهای جبرانناپذیری برای جامعه افغانستان خواهد داشت و این اقدامات را خلاف کرامت انسانی دانسته است.
گروه طالبان در طول سه سال گذشته، با صدور بیش از هفتاد فرمان محدودکننده، زنان را از آموزش، کار، سفر و حتی صدا و تصویر در زندگی عمومی محروم کرده است. در آخرین اقدام، این گروه دختران را از تحصیل در انستیتوتهای پزشکی منع کرده است. بنت این سرکوب سیستماتیک را به حدی شدید و گسترده توصیف کرده که ممکن است به جنایات علیه بشریت، بهویژه جنایت آزار جنسیتی، منجر شود.
او با اشاره به پیامدهای این سرکوب، تاکید کرده که ممنوعیت آموزش دختران منجر به افسردگی، افزایش تمایل به خودکشی و فروپاشی اجتماعی شده است.
به گفته او، ادامه این وضعیت باعث افزایش فقر، تشدید نابرابری جنسیتی، خشونتهای جنسیتی، ازدواج کودکان و بهرهکشی اجباری خواهد شد.
بنت تاکید کرده که اصطلاح «آپارتاید جنسیتی» بهترین توصیف برای وضعیت کنونی زنان در افغانستان است و این مفهوم ماهیت ایدیولوژیک و سازمانیافته تبعیض و سرکوب گروه طالبان را بهخوبی نشان میدهد.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد از تلاش جنبشهای زنان برای به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی حمایت کرده و خواستار پشتیبانی از برنامههای آموزشی برای زنان شده است.
او هشدار داده که برای جلوگیری از سرکوب رو به افزایش طالبان، زمان اقدام فرا رسیده است. بنت با تاکید بر این که «نمیتوانیم اجازه دهیم رویاها و ظرفیت میلیونها دختر افغان خاموش شود»، از جامعه جهانی خواسته تا در برابر این سرکوب فزاینده وارد عمل شود.