پس از سلطه گروه طالبان بر افغانستان، بسیاری از هنرمندان، پزشکان، نویسندگان و… کشور را ترک کردند و این غمانگیزترین ماجرایی است که کمر یک جامعه روشن و هنر دوست را شکسته و مایهتاسف اهالی هنر و قلم گردیدهاست. اما مژده دختریکه هنوز در کابل است و دستان هنرنمای او صدای خفهی دخترانی در قفس قرار گرفته را به تصویر میکشد او با نقاشیهای بینظیرش اسارت همجنسان خود را به رخ جهانیان نمایش میدهد تا توجه داعیان حقوق بشر و حقوق زن را جلب کند و به دنیای تاریک زنان پایان دهد و رنگ آمیزیهای مژده، معرف دنیای از اندوه یک دختر است که به رغم سلب سایر حقوقاش از خواندن و نوشتن نیز محروم شده است.
خبرگزاری پایگاه مصاحبهی را با مژده هنرمند و گرافیست انجام دادهاست که توجه شما را به خواندن آن جلب میکند.
خبرگزاری پایگاه: سلام خانم مژده، تشکر از اینکه وقت تان را در خدمت ما گذاشتید، میشود اولین پرسش را از زندگی شخصیتان داشته باشیم، مژده کیست؟
مژده: تشکر از شما، من مژده نام دارم از اینکه هنوز در کشور هستم و تهدیدهای متوجهام است تخلصم و زادهگاهام را ننویسید. متولد سال ۱۳۷۷ هستم و از رشته گرافیک دیزاین دانشکده هنرهای زیبای فارغ هستم.
خبرگزاری پایگاه: چه سبب شد که هنر نقاشی را انتخاب کنی؟
مژده: راستش اگر در یک جمله بگویم “علاقه” از زمانیکه خودم را شناختم همین هنر را در کنارم میبینم. علاقه من به هنر آنقدر سریع رشد کرد که هرگز نتوانستم آن را از زندگیام جدا کنم. استعدادی در من وجود داشت که در نوجوانی نمایان شد و سپس با استفاده از عوامل دیداری، شنیداری و نوشتاری واقعیتهای بیرونی را به آثار هنری تبدیل کردم و متوجه شدم که بیان مسائل و موضوعات در قالب هنر می تواند تاثیرگذار باشد.
خبرگزاری پایگاه: تأثیر هنر به جامعه انسانی چیست؟
مژده: هر کار هنری تأثیرات خودش را دارد مثل یک شاعر با شعرش چیزی را بیان میکند و یک آواز خوان با آهنگاش به همین منوال یک نقاش هم با رنگآمیزش احساسی را بیان میکند و باید گفت که تأثیر هنر بر روح انسان از طبیعتی که در آن زیست میکند رها میشود و در نتیجه به قدرت معنوی بالایی می رسد که حاصل این مرحله از تأثیر هنرمند بر طبیعت است.
خبرگزاری پایگاه: از نظر شما هنرمند توانا کیست؟
مژده: از وقتیکه خوب و بدم را میدانم با هنر سر و کار داشتم و دارم با هنرنمایی و نقاشی آرامش میگیرم و برای تقویت روحیهام زیباییهای زندگی و دنیا را میبینم. با تمام تجربه و درکی که تاکنون از هنر و رشته تحصیلی خود کسب کردهام به این نتیجه رسیدهام که هنرمند توانا کسی است که بتواند بر جامعه تأثیر بگذارد و مفهوم و ایده خود را نشان دهد.
خبرگزاری پایگاه: هنر شما بازتاب دهنده چه پیامهای است؟
مژده: من نظر به شرایط حاکم در کشورم و وضعیت اسفبار زنان و دختران سرزمینم به عنوان یک هنرمند میخواهم با آثار هنری خود صدای دختران کشورم باشم.
خبر گزاری پایگاه: آیا عضویت کدام جریان و یا جریانهای اعتراضی زنان علیه طالبان را دارید؟
مژده: چند وقت پیش با تیم وُمن پوست ( Womanpost.org) آشنا شدم و میخواهم در این حرکت نقش مفیدی داشته باشم تا شاید باهم بتوانیم با هنرنمایی به این فاجعه غم انگیزی که در کشورمان حاکم است پایان دهیم.
خبرگزاری پایگاه: چرا طالبان دختران را از آموزش محروم کردند؟
مژده: من خیلی کلیشه گویی نمیکنم و از سیاست هم آگاهی ندارم فقط میدانم که طالبان زن را بدلیل زن بودن از حقوق انسانی و اساسیاش محروم کردند من امیدوار هستم که حرکت اعتراضی و آزادیخواهی زنان که به هر عنوان و اشکال مطرح میشود، همچون نوری در تاریکی باشد و امیدهای از دست رفته را دوباره احیا کند.
خبرگزاری پایگاه: بانو مژده آرزویتان چیست؟
مژده: من در اول گفتم که آزادی زنان و دختران کشورم از قید اسارت بزرگترین آرزوی من است و دیگر اینکه نقاشیها و آثار هنری من که بخشی از تراژدی غمانگیز زنان افغانستان است در جمع آثار هنرمندان بزرگ جهان قرار گرفت و در نهادهای بین المللی نشر و به نمایش گذاشته شد، اما درد دریغ بدلیل تهدیدات از سوی طالبان این آثار به نام خودم نشر و نمایش داده نشدهاست، آرزوی دیگر من این است که روزی این آثار به نام خودم در نهادهای بزرگ بین المللی و جمع آثار هنرمندان بزرگ دنیا نشر شود که در زمرهی افتخارات سرزمینم حساب شود.
خبرگزاری پایگاه: پیامتان به همقطاران تان چیست؟
مژده: من از همه زنان جهان در خواست میکنم که با هر شیوه که در توانشان است صدای خفه زنانی در اسارت قرار گرفته افغانستان را بکشند و جهان را مجبور بسازند تا به وضعیت زنان در افغانستان پایان دهند.
سالار آزادی