وزارت مالیه تحت کنترل گروه طالبان چندی پیش اعلام کرد که کسبهکارانی و کشاورزانی که سالانه تا دو میلیون افغانی فروشات داشته باشند از پرداخت مالیات معاف هستند. این گروه اما روند جمعآوری عشر و زکات از کشاورزان و باغداران را با فرارسیدن جو، گندم و حاصلات میوههای تازه چند برابر افزایش داده است. باغداران و کشاورزان در ولایت بغلان، در شمالشرق کشور میگویند که بارندهگیهای شدید و سیلابهای مدهش و ویرانگر ماهثور و جوزا به حاصلات آنان آسیب جدی رسانده و محصولات کشاورزی و باغداری آنان را کاهش داده است، اما بهرغم کاهش حاصلاتشان، مقامهای محلی گروه طالبان در این ولایت بهزور از مردم عشر جمعآوری میکنند. این کشاورزان و باغداران از عشر و زکاتی که توسط این گروه گرفته میشود، شکایت دارند و خواستار توجه به وضعیت بد اقتصادی و زندهگی مردماند. کشاورزان همچنان عنوان مسوولین و رهبری این گروه گفتهاند که به مقامات محلی و زیر دستانتان بگویید که دست از ظلم و زورگیری زیر نام عشر و زکات بردارند.
محرابالدین، باشنده ولسوالی خوست ولایت بغلان، در صحبت با خبرگزاری پایگاه میگوید که طالبان به بهانه عشر و زکات در شماری از «روستاها و درههای» این ولسوالی از کشاورزان اخاذی میکنند. این باشنده خوست که پیشهی کشاورزی و دامداری دارد میافزاید: «با وجودی که طالبان محلی میفهمند امسال مردم متضرر شدهاند، بازهم اخطار میدهند که بدون کدام گپ عشر و زکاتشان را تسلیم نماینده این گروه کنند.» او همچنان افزوده که امسال بهدلیل بارندهگیها و سیلابهای ویرانگر و حالا هم جمعآوری عشر از سوی طالبان، محصولی برکشاورزان و باغداران باقی نخواهد ماند. این کشاورز خوستی، همچنان گفته که کشاورزان و باغدارانیکه به خواست مامورین جمعآوری عشر تن ندهند لتوکوب و زندانی میشوند. محراب در ادامه گفته است که تنها عاید مردم در خوست، ازکشاورزی و باغداری شان است که طالبان به آن هم چشم دوختهاند و دارند نان مردم را از دهنشان میگیرند.
با این حال، فرهاد باشنده ولسوالی بنوی اندرابهای بغلان که پیشه باغدارای دارد و از این طریق نفقه خانواده را تامین میکند، گفته است که امسال طالبان علاوه بر گندم، از کشاورزان و باغداران خواستهاند تا از میوه تازهشان نیز عشر و زکات بپردازند. این باغدار متضرر که نیم از محصولات باغاش را بارندهگیها نابود کرده افزوده: «امسال یک مصیبت، باران بود که نیمی از حاصلات کشت گندم و باغم را خراب کرد. حالا یک مصیبت دیگر، مالیه طالبان است که با زور بهنام عشر اخاذی میکنند.» او همچنان گفته است که مقامهای محلی گروه طالبان در ولسوالی بنو به کشاورزان و باغداران هشدار دادهاند که عشر گندم و میوههای باغشان را به موقع پرداخت کنند.
در همین حال، یک تن از کارمندان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری زیر اداره طالبان در بغلان، که نمیخواهد ناماش در گزارش گرفته شود به خبرنگار محلی ما گفته که پس از سلطه طالبان، مردم با مشکلات زیاد اقتصادی روبهرو هستند، اما این گروه کشاورزان و باغداران را مجبور به پرداخت عشر و زکات میکند و کسانیکه از این دستور سرباز بزنند اموالشان مصادره و خودشان زندانی میشوند. این کارمند میافزاید با وجود اینکه مسوولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری طالبان از مشکلات مردم، بهویژه کشاورزان و باغداران آگاهی دارند، اما اداره زراعت در هماهنگی با ریاست حج و اوقاف این گروه کشاورزان و باغداران را مکلف به پرداخت عشر و زکات کرده و به آنان هشدار داده است که اگر عشر و زکاتشان را پرداخت نکنند، مجازات خواهند شد. او همچنان اضافه کرده که طالبان متاسفانه کدام تشکیل یا حساب مالی مشخص در زمینه جمعآوری عشر و زکات ندارند و هر نماینده به نوبه خود مردم را مجبور به پرداخت عشر و زکات میکند.
از سوی دیگر، یک منبع آگاه در بخش عواید مستوفیت طالبان در بغلان میگوید که با توجه به معافیت تازه وزارت مالیه زیر اداره این گروه، کسبهکاران و حتی کشاورزان و باغداران نیز تابع پرداخت مالیات نمیشوند. منبع میافزاید: «ما در سالهای گذشته از کشاورزان براساس مجموعه حاصلاتشان و از باغداران براساس فروشاتشان مالیه میگرفتیم که سنجش مالیه ۰.۵ درصد بود و حالا با معافیت جدید نباید از کشاورزان و باغداران بهنام عشر و زکات مالیه گرفته شود.»
پس از تسلط گروه طالبان بر افغانستان، طالبان در کنار سایر مالیات سنگین، شروع به جمعآوری عشر و زکات کرده و کشاورزان و باغداران را موظف میکنند که محصولات فصلی خود را در زمان معین به مسوولان محلی این گروه در همان منطقه که حاصلات برداشت میشود، بپردازند.