منابع مردمی استان غور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری پایگاه گفتند که ملا احمد شاه دیندوست، والی گروه طالبان برای استان غور صدها میلیون افغانی را از مردم، بازرگانان و کارمندان دولتی جمع آوری کرده و در قطر، دبی و کابل خانه خریداری کرده است.
یک باشنده استان غور به پایگاه گفت که ملا احمد شاه دیندوست، در سال ۱۴۰۲ از تمامی باشندگان این استان از هر خانواده مبلغ ۵ هزار افغانی به منظور آسفالت جاده غور-هرات جمعآوری کرده است. به اساس گزارشهای که از منابع موثق مردمی در اختیار ما قرار گرفته، حدود ۸۰۰ هزار خانواده در سراسر استان غور، برای والی طالبان ۵ هزار افغانی پرداخت کردهاند.
یک باشنده روستای شینیه شهرستان دولتیار میگوید که روستای آنان ۷۵۰ خانواده هست و هر خانواده به والی طالبان ۵ هزار افغانی پرداخت کرده که در مجموع ۳ میلیون ۷۵۰ هزار افغانی جمع آوری و توسط متنفذین محلی به دفتر ملا احمد شاه دین دوست، برده شده است.
بر بنیاد اطلاعات جمع آوری شده از سوی خبرگزاری پایگاه، والی طالبان حدود ۴ میلیارد افغانی را از مردم در این استان به بهانه اسفالت، ۳۵۰ کیلومتر جاده غور- هرات جمع آوری کرده است.
همچنان یک کارمند اداره محلی غور نیز در گفتوگو با خبرنگار ما که نخواست نامش درج گزارش شود، گفت: به دستور والی طالبان معاش برج سنبله، سال ۱۴۰۲ تمامی کارمندان ادارت دولتی و مؤسسات در سطح استان غور نیز جمعآوری و برای والی تسلیم داده شده است. خبرگزاری پایگاه موفق نشد رقم دقیق کارمندان ادارت دولتی و مؤسسات را در استان غور با معاش و امتیازات ماهانه آنان تثبیت کند.
یک باشنده روستای “صوفک”، از مربوطات مرکز فیروزکوه به خبرگزاری پایگاه گفت: « با آنکه من توان پرداخت پول درخواست شده از سوی والی را نداشتم، مجبور شدم در بدل یک ماه مردکاری، مبلغ پنجهزار خواسته والی را تهیه و تسلیم بدارم».
یک بازرگان غوری که در استان هرات کار میکند نیز در گفتوگو با خبرگزاری پایگاه گفتهاست که گروهی از جانب ملا احمد شاه دین دوست، والی طالبان در غور، به تمام بازرگانان غوری که در غور، هرات و دیگر نقاط کشور بودند، تماس گرفته و از هر بازرگان مبلغ ۵۰ هزار افغانی، گرفته است.
از سوی هم یک منبع آگاه از استان غور گفت: « والی طالبان برای جمعآوری این پولها یک اکانت بانکی در عزیزی بانک ایجاد کرده بود و همچنان از بازرگانان غوری که در خارج به سر میبرند، نیز همکاری و کمک دریافت کرده است.»
با این حال منابع میگویند که در یک سال گذشته ضمن اینکه کار اسفالت این شاهراه آغاز نشده، ملا احمد شاه دین دوست، والی طالبان برای استان غور، یک خانه در قطر، یک خانه در دبی و چند خانه در کابل خریداری کرده است. پایگاه با شماری از باشندگان غور و فعالین اجتماعی نیز در این مورد گفتوگو کرده و آنان نیز خبر خرید خانه توسط والی طالبان را از زبان مقامات محلی طالبان شنیده اند. این منابع میگویند که ملا احمد شاه دین دوست، چند شرکت ساختمانی در استان غور و هرات ایجاد کرده و ۲۴ “اسکواتر” و “بلدوزر” نیز خریداری کرده و اکثری قراردادها را با استفاده از موقف خود برای شرکت های خود گرفته است.
با این حال، والی طالبان در چند ماه اخیر برای سومین بار نیز با یک دختر جوان ازدواج کرده و مبلغ ۱ میلیون ۷۰۰ هزار افغانی، مهریه پرداخت کرده است. منابع گفتند پدر این دختر یکی از اربابان محلی استان غور است که متهم به غصب زمین میباشند از اینکه پرونده او مورد بررسی قرار نگیرد و از حمایت والی طالبان برخوردار باشد، دختر ۲۱ سالهاش را به عقد والی طالبان در آورده است. این مرد باشنده روستای کاسی از مربوطات مرکز استان غور میباشد.
ایندیپندنت فارسی نیز در گزارش به تاریخ ۲۷ عقرب سال ۱۴۰۰، نوشته که افراد ملا احمد شاه دین دوست، به باشندگان سه روستا در غرب شهر فیروزکوه، مرکز استان غور یورش برده، از مردم به زور پول گرفته و مردم را و دار به پرداخت پول یا سلاح کرده است. به گزارش این رسانه شماری زیادی از مردم در پی این هجوم طالبان نیز آواره شده اند و خانه هایشان را از دست داده اند.
همچنان منابع از غور گفتند که والی طالبان از سه ماه به اینسو در کابل به سر می برد و نمی تواند به غور برگردد. به گفتهی منابع، طالبان شهرستان مرغاب استان غور علیه والی ایستادگی کرده و او را وادار به پاسخگویی کرده اند، اما او به کابل فرار کرده و نمی تواند از ترس طالبان به غور برگردد.
گفته میشود، ملا احمد شاه دیندوست، مربوط به شبکه حقانی است و در کابل از حمایت قوی وزیر داخله گروه طالبان برخوردار است.
یک باشنده روستای سیاه سنگ از قبیله رضا، در گفتوگو با خبرگزاری پایگاه نیز از ظلم و ستم والی گروه طالبان گفت و افزود که میلیون ها افغانی، مردم چند روستا به والی پرداختند و این باشنده غور کار والی طالبان در غور را اخاذی و زورگیر عنوان کرد.
همچنان باشندگان شهرستان لعل سرجنگل از مناطق هزاره نشین و سید نشین استان غور نیز از ظلم و باج گیری والی گروه طالبان شکایت کرده و گفتند که همه دار و ندار شان را به این مقام طالبان باج پرداختند تا حیات شان را تامین کرده باشند. به نقل از مردم این منطقه، سالانه هر خانواده در این شهرستان، یک راس گوسفند، یک “واسکت برک” و یک “نمد” جمعآوری به والی طالبان تسلیم دادند. به گفته مردم، آنان مجبور به پرداخت میلیونها افغانی به بهانه های گوناگون به والی طالبان شده اند.
در کمتر از سه سال حاکمیت گروه طالبان، مقامات این گروه صدها میلیون افغانی را از پروژههای مختلف و همچنان به بهانه های گوناگون از مردم ملکی دریافت کرده و برای خودشان سرمایه های هنگفت جمع آوری کرده اند. رژیم طالبان اما از پیگیری پروندههای فساد مالی و فساد اخلاقی مقامات طالبان خودداری کرده و شماری از فرماندهان این گروه که مستند با فساد مالی و اخلاقی بازداشت شده اند، پس از چند روز آزاد شدند و هرگز مورد مجازات قرار نگرفته اند و از حمایت قضایی طالبان نیز برخوردار بوده اند. با این حال مردم از معافیت مجازات مقامات طالبان به ستوه آمده و آن را کار غیری دینی و غیر اخلاقی میدانند.