عبدالحفیظ منصور، آگاه امور سیاسی و عضو ارشد جبهه مقاومت ملی افغانستان، در مصاحبهای روز یک شنبه ۲۷ دلو با چینل یوتیوب “نخبگان” انجام داده است به بررسی وضعیت نابسامان افغانستان و تأثیرات گستردهی سلطه طالبان بر امنیت منطقه و کشورهای همسایه پرداخته است.
آقای منصور در این گفتوگو اظهار داشت که در ابتدای تسلط طالبان بر افغانستان، برخی کشورهای همسایه به دلیل رقابت با آمریکا از این پیروزی استقبال کردند و آن را به عنوان شکستی برای واشنگتن تلقی کردند. با این حال، او معتقد است که به مرور زمان این کشورها به ماهیت واقعی طالبان پی خواهند برد. وی در این ارتباط افزود که در روزهای اول روی کار آمدن طالبان، برخی دانشگاهیان نظریهای مبنی بر وابستگی عمیق طالبان به آمریکا را مطرح کردند که در آن زمان چندان مورد توجه قرار نگرفت، اما اکنون بسیاری به این باور اند که آمریکا با استفاده از طالبان و با کمترین هزینههای انسانی و مالی، اهداف خود را در افغانستان و منطقه پیش میبرد.
این تحلیلگر سیاسی همچنین به حمایتهای گذشته پاکستان از طالبان اشاره کرد و گفت که پاکستان در ابتدا با پیروزی طالبان در افغانستان خوشبین بود، اما اکنون بحرانهای متعدد ناشی از حضور طالبان دامن این کشور را نیز گرفته است. به گفته وی، گروههایی مانند “تحریک طالبان پاکستان” (TTP) و جنبش آزادیخواهی بلوچستان، روزانه حملات متعددی را علیه نیروهای نظامی و امنیتی پاکستان انجام میدهند و حتی برخی مناطق را تحت کنترل خود دارند. منصور تأکید کرد که طالبان افغانستان نقش قابل توجهی در ناامنی پاکستان ایفا میکنند.
وی همچنین از تلاشهای پاکستان برای مقابله با طالبان خبر داد و گفت که این کشور برای مبارزه با این گروه، خواستار تعامل با جبهه مقاومت ملی افغانستان شدهاست. وی علاوه کرد “حکومت پاکستان گروه پنجنفره را در ولایت جنوبی افغانستان ایجاد کرده تا طالبان را هدف قرار دهد که این رویدادها بیشتر رسانهی نمی شوند.”
آقای منصور به اقدام اخیر دادگاه کیفری لاهه مبنی بر صدور حکم بازداشت رهبر و رئیس دادگاه عالی طالبان نیز اشاره کرد و گفت که این اقدام طالبان را تحت فشار شدید قرار داده است. به گفته وی، بسیاری از اعضای ارشد این گروه پس از صدور این حکم، کابل را ترک کردهاند.
این عضو ارشد جبهه مقاومت ملی، همچنین به نگرانی کشورهای آسیای میانه از حضور نیروهای تحریر شام در افغانستان اشاره کرد. او گفت که بسیاری از این نیروها که در سقوط حکومت سوریه نقش داشتند، شهروندان کشورهای آسیای میانه هستند و پس از سرنگونی حکومت اسد در سوریه به افغانستان برگشتند و طالبان به آنان پناه داده و از آنها حمایت مالی میکنند. این موضوع باعث نگرانی کشورهای منطقه شده است.
همچنین آقای منصور در بخشی از صحبت هایش تحولات اخیر در آمریکا را نیز بر سیاست افغانستان، به ویژه طالبان، تأثیرگذار دانسته و گفته که قطع کمکهای هفتگی آمریکا به طالبان، اولین اقدام آقای ترمپ بود که این گروه را در وضعیت دشواری مالی قرار داده است. وی افزود که اختلافات شدید درونگروهی طالبان، از جمله کشته شدن خلیل الرحمان حقانی، باعث نگرانی بسیاری از اعضای این گروه شدهاست به باور آقای منصور نگران میان طالبان به حدی شدید است که شماری زیاد آنان به جبهه مقاومت ملی تماس گرفتهاند.
به طور کلی، منصور در این مصاحبه بر این نکته تأکید کرد که سلطه طالبان بر افغانستان نه تنها امنیت داخلی این کشور را تهدید میکند، بلکه تأثیرات منفی گستردهای بر ثبات و امنیت منطقه داشته و کشورهای همسایه را نیز درگیر بحرانهای امنیتی کرده است.