شماری از خبرنگاران محلی در شمال افغانستان از سانسور و عدم دسترسی به اطلاعات از سوی طالبان شکایت دارند و میگویند که دسترسی به هرگونه اطلاعات برای خبرنگاران وجود ندارد و خبرنگاران اطلاعاتی را دریافت کنند از سوی طالبان غلط خوانده شده و اجازه نشر آن داده نمی شود.
خبرنگار محلی یکی از رسانههای تصویری افغانستان در استان کندز در شمال شرق کشور میگوید که ریاست اطلاعات و فرهنگ گروه طالبان مسئولیت نظارت از خبرنگاران و رسانهها را دارد و به هیچ خبرنگار اجازه نمیدهد که اطلاعات را بدون اجازه آنان نشر کند.
این خبرنگار گفت که همه خبرنگاران محلی گزارشهای شان را پیش از نشر به رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان می فرستند و پس از تایید رئیس اطلاعات و فرهنگ، آن را نشر میکند.
با این حال خبرنگاران محلی تخار نیز از عدم دسترسی به اطلاعات شکایت دارند و میگویند که طالبان اجازه هیچ گونه دسترسی را به خبرنگاران نمیدهند و فضای کار رسانهای به شدت بسته شده است. یک خبرنگار محلی در تخار گفت که انفجار های که از سوی جبهات مخالف طالبان صورت میگیرد، انفجار دیگ بخارپز و تایر موتر گزارش میشود و آنان نیز مجبور اند اطلاعات را آنگونه که مسئولین طالبان میگویند بازتاب دهند.
یک منبع مردمی از استان بدخشان گفت که سانسور و فضای به شدت بسته اطلاع رسانی وجود دارد و تعدادی از رسانه های مستقل فعلا اخبار و برنامه های طالبان را پوشش می دهند و تقریبا به رسانههای طالب تبدیل شدند و مردم از ترس و یا مشکلات اینترنتی به رسانههای برون مرزی دسترس ندارند از حوادث و انفجارها آگاه نمی شوند.
فیض الله(مستعار) باشنده بدخشان میگوید: “که در چند صد متری شان صدای مهیبی را می شنوند، نه تنها از ترس چند و چون حوادث را تعقیب نمی کنند، بلکه افراد طالبان یا حامیان و ملاهای محلی طالبان که حیلهگری و فریب کاری زیادی را میدانند به چشم مردم خاک می پاشند و حوادث را ساده جلوه داده می گویند که دیگ بخار و یا تایری موتر کفیده است و مردم بیچاره و نادار که از جنجال های روزگار پر فلاکت خلاص نمی شوند، اینگونه مسایل را دنبال نمی کنند تا مبادا دردسری علیه شان ایجاد نشود.“
بعضی از انفجار های که در مراکز شهرهای و در محلات پر تجمع رخ داده و کسانی که از این جریان فیلم و یا تصویر گرفته اند از سوی طالبان بازداشت، زندانی و به شدت شکنجه شده اند. بنا بر این مردم از ترس اسیر شدن، لت کوب شدن و کشته شدن به دست طالبان تلاش میکنند، حوادث را نادیده بگیرند و خود را بیخبر از همه چیز بگیرند.
در دو سال و نیم حاکمیت گروه طالبان، دسترسی به اطلاعات از بین رفته و رسانههای آزاد نیز از فعالیت باز مانده اند. اکنون خبرنگاران که در داخل کشور فعالیت دارند، تمامی حوادث و اطلاعات را پس از گذشتن فیلتر طالبان به نشر می رسانند که واقعیت های جامعه پنهان مانده است.