شورای جهانی پنجشیریان روز جمعه ۸ سرطان در نشست خبری، اعلام کرد که رفتارهای سازمان ملل متحد
طی سه سال گذشته در تعامل با طالبان و در ضدیت با مردم افغانستان بوده و از اینرو اندکترین تغییرات را در سرنوشت جاری کشور نیاورده است.
این نشست خبری که با حضوری دهها تن شهروندان کشور و همچنان چندین رسانه به صورت مجازی برگزار شده بود، در آن روی اهلیت بین المللی نشست دوحه چالشها فرارراه آن از دید حقوق بین الملل بحث شد.
نخست بانو نگاره میرداد، معاون سفیر افغانستان در پولند از سخنرانان این نشست روی اهلیت نشست دوحه و چالشهای فراراه آن بحث کرد و گفت از آنجاکه
سازمان ملل به عنوان یک نهاد قدرتمند و مشهور جهانی وظیفهاش حفظ صلح و امنیت بینالملل در جهان است، اما پرسشهای زیادی را نسبت به رویکردهایش در خصوصی افغانستان به خصوص طی سه سال بوجود آورده است.
او علاوه کرد “نقش سازمان ملل در افغانستان جلوگیری از بحران بود، اما باتاسف که در سال ۲۰۲۱ افغانستان در یک بحران عمیق و کلان فرو رفت و دفتر این سازمان در افغانستان نتوانست از آن جلوگیری کند.”
این دیپلمات افغانستان، با اشاره به تعامل سازمان ملل با گروه طالبان، خاطرنشان کرد که عدم رابطه سازمان ملل با مخالفین گروه طالبان تا هنوز نتوانسته معضله افغانستان را کاهش دهد.
او گفت که در نشست سوم دوحه، توقعات این بود که سازمان ملل میتواند بحران افغانستان را کاهش دهد، اما بر عکس انتظارات این نشست، تخطیهای زیادی را در پی دارد و حتی آجندای آن قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را که چند ماه قبل در رابطه به افغانستان صادر شده بود، نقض میکند.
خانم نگاره، روی انسجام نیروهای ضد طالبان تاکید کرد و افزود که توقع بیشتر از نشست دوحه بدلیل این که در آن اجماع ملی، بینالمللی و منطقهی شکل نگرفته، نباید داشته باشیم.
معاون سفیر افغانستان در پولند، گفت که شورای جهانی پنجشیریان به عنوان یک نهاد اجتماعی که مردمش بیشترین آسیب را طی سه سال متحمل شدند، نگرانهای خود را نسبت به نشست دوحه در نامههای مختلف به نمایندههای ویژه و سرمنشی سازمان ملل فرستاده است.
سپس شاکر حیات حقوقدان و مسؤل کمیته دادخواهی و حقوق بشر شورای جهانی پنجشیریان، موضوع را از دید حقوق بین الملل بحث کرد و گفت: “کشورهای جهان بر مبنی دیدگاه رئالیسم و ایدهلیسم روابطشان را تنظیم میکنند از اینکه بیشتر منافع کشورهای در حول و حوش رئالیسم میچرخد، از این رو بشترین کاربرد دارد.”
آقای حیات با ارایهی توضیحات در مورد معاهدات و چگونهگی بوجود آمدن آن، اضافه کرد که دو نوع معاهدات در طول تاریخ اتفاق افتاده، معاهدات “شرافتمندانه” و معاهدات “خائنانه” توافقنامه آمریکا با طالبان را از زمره معاهدات خائنانه خواند و گفت که این توافقنامه در مغایرت با تمام پرنسیپهای بینالمللی است و مواد کنوانسیون ۱۹۶۹ وین در ارتباط به معاهدات نیز در آن، نقض شدهاست.
این حقوقدان، ضمن اشاره بر چندین مورد تروریست خواندن گروه طالبان از سوی سازمان ملل، تصریح کرد که از دید قواعد و هنجارهای بینالمللی هیچ گروه تروریستی حق ندارند که یک جانب معاهدات باشند.
“آنها طبق اصل بینالملل باید کشته شوند و اعضای آنها به دادگاهای بین المللی معرفی شوند تا بدلیل جنایاتشان مجازات شوند.”
آقای حیات افزود که سازمان ملل در گذشتهها هم در حل معضلات افغانستان ناکام بوده و بنابراین نیاید از این نهاد انتظار بیشتری صورت بگیرد و میباید روی انسجام و همبستگی بیشتر داخلی کار شود.
عین الدین بیگ، عضو شورای مرکزی شورای جهانی پنجشیریان، ضمن قرائت اعلامیه شورا، گفت که طالبان یک گروه قومی و مذهبی هستند و با استفاده از این دو ابزار بر مردم ظلم و استبداد را روا میدارند. او تصریح کرد که بیش از ۳۰ هزار نیرو طالب از ولایات جنوبی در پنجشیر حضور دارند و نقض گسترده حقوق بشری و جنایات جنگی را در آنجا انجام دادند.
آقای بیگ، با اشاره به جنایات مختلف طالبان در پنجشیری گفت که باشندگان هیچ ولایتی به اندازه باشندهای پنجشیر از سوی طالبان مورد آزار و اذیت و سرکوب قرار نگرفتند، از اینرو سازمان ملل نباید جنایات گروه طالبان را در حق مردم پنجشیر فراموش کند، بایست قبل از هرگونه نشست با این گروه، نیروهای اشغالگر طالب را از پنجشیر بیرون کند.
نشست دور سوم دوحه قرار است تا دو روز دیگر در کشور قطر با حضور طالبان و عدم حضور زنان و مخالفین گروه طالبان برگزار شود که این نشست واکنشهای گسترده ملی و بین المللی را در پی داشته است