باج‌گیری و رشوه‌ستانی طالبان در ادارات بغلان؛ مردم: از بیکاره‌گی و نفهمی این گروه به ستوه آمده‌ایم

نویسنده: برسام آریایی

طالبان پس از تسلط‌شان بر افغانستان، جنگ‌جویان و افراد وابسته به خود را که بی‌سواد و کارنابلد بودند، در وزارت‌ها، ریاست‌ها، آمریت‌ها و بخش‌های دیگر ادارات در کشو جابه‌جا و تمام کسانی‌که بر اساس تحصیل، تجربه و تخصص از طریق رقابت و با گذراندن آزمون در بست‌های دولتی گماشته شده بودند را بر‌کنار کردند. با گذشت نزدیک به سه‌سال از تسلط طالبان مردم به مشکلات زیادی در ادارات کشور مواجه‌اند. در همین حال، شماری از باشندگان بغلان می‌گویند که از بی‌کاره‌گی، نفهمی و کارنابلدی افراد طالبان در ادارات این ولایت به ستوه آمده‌اند و در اکثر موارد حتی نمی‌توانند زبان و نحوه‌ی مکالمه‌ی آنان را بفهمند. آنان می‌گویند که اگر ترس و وحشت که طالبان ایجاد کردند نباشد و این گروه به سرکوب مردم متوسل نشوند، همه از بیکاره‌گی و فساد در نهادهای دولتی به ستوه آمده‌اند و صدای اعتراض‌شان بلند خواهد شد.

یک منبع که در ریاست معارف بغلان کار می‌کند و نمی‌خواهد نام‌اش در گزارش ذکر شود، در صحبت با خبرنگار محلی خبرگزاری پایگاه گفته است که طالبان پس از تسلط‌شان بر افغانستان، بست‌های تخصصی را در این ولایت  به جنگ‌جویان و افراد وابسته به خودشان که حتی سواد خواندن و نوشتن ندارند، داده‌اند. این منبع مدعی است که این گروه فاسد، باج‌گیر، زورگو و متجاوز شده، اما کار را یاد نگرفته‌ است. به گفته این منبع، روند کار اداری طالبان مردم را با چالش‌ها و سرگردانی‌های فراوان مواجه ساخته است. منبع  افزوده که افراد این گروه نه خودشان سواد کار دارند و نه هم می‌گذارند که افراد با کارهای اداری بلدیت دارند کار کنند و مشکلات مردم را حل کنند.

مهران (مستعار) باشنده‌ ولسوالی خوست بغلان که برای پیش‌برد یک دعوای حقوقی به «آمریت حقوق» این ولایت مراجعه کرده است، گفته که کارکنان بی‌سواد طالبان در این نهاد به‌طور علنی از مردم رشوت می‌گیرند. این باشنده خوست گفته است: « در آمریت حقوق بغلان، رشوه‌ستانی و باج‌گیری بیداد می‌کند. برای یک کار حقوقی که مساله یک زمین میراثی بود، پس از دعوا به آمریت حقوق رفتم. با این‌که تا هنوز هیچ قدمی برای پیش‌رفت کار برداشته نشده، از سوی کارمندان تهدید شدم تا این‌که پول پرداخت کنم.» مهران هم‌چنان گفته است که کارش هنوز آغاز نشده، اما برای اقدام به این موضوع به یک کارمند حقوق پول داده تا روند کارش را سرعت ببخشد، اما با گذشت یک‌ماه‌ونیم هنوز هیچ اقدامی صورت نگرفته است. او افزوده که با آن‌که به کارمند طالبان پول داده و کارش انجام نشده است، از ترس و هراس این گروه صدایش را بلند کرده نمی‌تواند

 منیر احمد یکی دیگر از باشنده‌گان بغلان که مدتی زیاد در اداره‌ی ثبت احوال نفوس این ولایت برای گرفتن تذکره سرگردان بوده، از نبود افراد کاربلد، نبود مدیریت لازم و وجود فساد و رشوه‌ستانی در این اداره شاکی است. این باشنده بغلان گفته: «من پس از شش سال دوباره برای گرفتن تذکره با اعضای فامیل‌ام به اداره ثبت احوال نفوس رفتم‌. افرادی که اصلن کار بلد نیستند و با کار اداره و تکنالوژی بلدیت ندارند، براساس رابطه‌ی که با طالب داشتند جای‌گزین افراد کار‌بلد شده‌اند که سیستم اداره را کلن مختل ساخته‌است.» او هم‌چنان گفته که افراد کار نافهم این گروه در اداره هم‌زمان بیشتر مراجعین را می‌گیرند و هم از آنان باج‌گیری و رشوه‌ستانی می‌کنند. منیر احمد که برای گرفتن تذکره با چالش‌های زیادی مواجه شده، تاکید می‌کند که پس از پرداخت پول به کارمندان ثبت احوال نفوس موفق به گرفتن تذکره کاغذی شده و بعدا برای تذکره الکترونیکی مراجعه کرده که تاکنون نوبت‌اش نرسیده است. او در ادامه گفته است که رشوه‌ستانی و کار‌نافهمی تنها به یک یا دو اداره تحت کنترل طالبان در این ولایت خلاصه نمی‌شود، بلکه اداره‌های زیادی با چالش‌های این چنینی مواجه هستند.

با این حال، فرید احمد دانش‌آموز یکی از مکاتب شهر پلخمری مرکز ولایت بغلان می‌گوید که سه‌سال از قدرت‌گیری طالبان شد و ما باگذشت هر روز شاهد تاریکی‌گرایی بیشتر این گروه هستیم. او افزوده که معارف اساس و تهداب یک جامعه سالم است، اما امروز تبدیل شده به مدرسه طالبانی که غیر از چند ملای بی‌سواد و افراطی کسی دیگری صاحب صلاحیت و تصمیم‌گیر این نهاد مهم نیست. فرید احمد هم‌چنان گفته است که سه‌سال شد طالبان آمدند، اکثریت استادهای ما خانه‌نشین شدند یا هم طالبان خانه‌نشین‌شان کردند و افراد خود را به جای آن‌ها گماشتند که حتی سواد خواندن ندارند. او در ادامه گفته که رییس معارف این گروه در بغلان به‌جای این‌که در پی بهترسازی فضای از هم پاشیده‌ی معارف باشد و زمینه‌ی آموزش بهتر و موثرتر را فراهم کند. مشغول بست‌فروشی، رشوه‌ستانی و باج‌گیری از معلمین، دانش‌آموزان و مراجعین است.

با این حال، صادق میرزایی باشنده دیگر بغلان که بیشتر از دوماه در ریاست عدلیه زیر اداره طالبان در این ولایت رفت‌وآمده داشته گفته است که کارکنان ریاست عدلیه طالبان در این ولایت، رشوت‌گیری را یاد دارند، اما کار کردن را یاد ندارند. او افزوده: «به ‌خاطر مساله فروش یک خانه دعوای ما به ریاست عدلیه کشانده شد. با آن‌که برحق بودم، ولی علاوه بر این‌که حقم داده نشد، نفر مقابل رشوه داد و یک شب زندانی شدم و خلاف اصول و با زورگویی قضیه به نفع مدعی‌ام فیصله شد.»

باشنده‌گان بغلان در حالی از افزایش فساد، رشوه‌ستانی، باج‌گیری و زورگویی در ادارات دولتی تحت کنترل طالبان شکایت دارند که چندی پیش یک مقام بلند پایه‌ی این رژیم تروریستی گفته بود « فساد در میان این گروه نسبت به دور قبل حاکمیت‌شان از ۸۰ تا ۹۰ درصد افزایش یافته است.»

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://paigah-news.com/?p=13136

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

آخرین اخبار