اما و اگرهای نشست دوحه چیست؟

نویسنده: شمس‌الدین حامد

دور دوم نشست دوحه به دلیل اختلاف عمیق میان غربی‌ها، چین، روسیه و ایران برسر تعیین نماینده‌ی ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان که از سوی امریکا مطرح شده بود، به شکست انجامید.
جنگ اوکراین و ادامه‌ی آن روابط کشورهای غربی با روسیه را به شدت بحرانی و تشدیدبخشیده است. این مسله موجب شده است همگرایی در مسله‌ی افغانستان آسیبی جدی ببیند.
از جانب دیگر بخش پنهانی موافقت نامه‌ی دوحه میان آمریکا و طالبان کشورهای، روسیه، چین و ایران را نسبت به مسایل افغانستان حساس و در عین حال مشکوک ساخته است.
روس‌ها، چینایی‌ها و ایران در تلاش اند همانگونه که با حمایت از طالبان در جنگ با امریکایی‌ها و شرکای غربی آن پای آمریکا را از افغانستان بیرون نمودند بازهم با تعامل با طالبان دست آمریکا را در این بازی نیز قطع کنند.
عقد قراردادهای کلان با طالبان توسط چینایی‌ها، دادن سفارت افغانستان در چین به طالبان و همینگونه روسیه و ایران دقیقن در همین راستا قابل درک و توجیه اند.
طالبان بادرک دقیق از این بازی‌ها هم از چین، روسیه و ایران باج می‌گیرند و هم هفته وار از آمریکایی‌ها دالر. طالبان عروس هزار داماد اند با هر خواستگاری هم آغوشی می‌کنند.
غرب سعی دارد با تشویق طالبان در ایجاد مدارس جهادی و گسترش جهادی‌گری به کشور های آسیای میانه، چین و ایران این کشور ها را به چالش بکشد و سرنگون نماید.
روسیه، چین و ایران تلاش دارند این عروس چرکین و بد بو را از آغوش غرب برهانند و نگذارند فرزندان ناخلف و حرامی جهادی آنان در خدمت غرب قرار گیرد.
غرب پول دارد و پول کلان هم می‌دهد و چین، روسیه و ایران با درک درماندگی طالبان از ابزار تعامل با طالبان استفاده می کنند.
در یک چنین وضعیتی سومین نشست دوحه به مدیریت سازمان ملل متحد برگزار می‌شود و قرار است این نشست تا کمتر از یک هفته‌ی دیگر برگزار شود.
گفته می‌شود که قرار است نمایندگان بیش از ۲۵ کشور و سازمان‌های بین المللی در آن اشتراک نمایند و وضعیت افغانستان
را در ابعاد مختلف مورد بحث قرار دهند.
در این کنفرانس زنان و اعضای جامعه مدنی حذف شده و در نشست اصلی اشتراک نخواهند کرد. گفته می‌شود که آجندای جلسه نیز تغییر یافته است.
در سومین نشست دوحه به مدیریت سازمان ملل متحد روی بخش خصوصی، مالی، بانکی و مواد مخدر بحث خواهد شد.
گفته می‌شود که دیدارهای رزا او تونبایوا رئیس ماموریت ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان (یوناما) با نمایندگان روسیه، چین، ایران و ازبکستان بی تاثیر در آجندای جدید نبوده است.
به باور بسیاری از آگاهان دلیل ناکامی اجلاس دور دوم دوحه بیشتر نقش ابزاری سازمان ملل متحد در قبال سیاست هژمونی آمریکا بوده است.
برخی گمانه زنی‌ها حاکی از آن است که شماری از کشور های غربی در مخالفت با نقش پر رنگ روسیه، چین و ایران در این اجلاس اشتراک نخواهند کرد.
افغانستان و مردم مظلوم آن در بازی‌های پلید شرق و غرب می سوزند و سال های سال است که چوب سوخت بازی‌های کثیف غارت گران شرق و غرب اند.

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://paigah-news.com/?p=12923

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

آخرین اخبار