فاجعه سیلاب در بغلان؛ راه‌های مواصلاتی هم‌چنان مسدود است و برنامه‌ی برای نجات قربانیان وجود ندارد

نویسنده: برسام آریایی

در نتیجه سرازیر شدن سیلاب‌های مدهش و ویران‌گر در بغلان، بیش از ۴۰۰ تن کشته و نزدیک به ۶۰۰ تن دیگر زخم برداشته‌اند. هرچند آمار دقیق و نهایی از قربانیان سیلاب‌های اخیر در بغلان به دلیل مسدودیت راه‌ها و نرسیدن تیم‌های نجات و بی‌برنامه‌گی رژیم حاکم برای نجات قربانیان، ارایه نشده است، اما آمارهای ابتدایی نشان می‌دهد که سیلاب روز جمعه، ۲۱ ثور در بغلان، بیش از یک هزار کشته و زخمی به‌جا گذشته است. به گفته‌ی منابع مردمی،  هزارها خانه مسکونی و صد‌ها پل و پل‌چک تخریب و کشت‌زارهای‌‌شان از بین رفته و صدها رأس مواشی تلف شده و روستانشینان زیادی بی‌سرپناه شده‌اند، اما تا کنون کمک دریافت نکرده‌اند و برنامه‌ی برای امدادرسانی و نجات قربانیان وجود ندارد. از سوی هم منابع می‌گویند که  آمار قربانیان رو به افزایش است و تعداد زیادی از مردم در مناطق سیل‌زده ناپدید هستند و مردم با ابتدایی‌ترین امکانات دست‌داشته خود در تلاش نجات گیرمانده‌گان سیلاب‌ها اند. امدادگران که از روستاها و شهرستان‌های هم‌جوار مناطق سیلاب‌زده برای نجات قربانیان و کمک به بازماندگان قربانیان آمده‌اند گفتند که مردم به سرپناه، آب آشامیدنی، غذا و لباس ضرورت دارند و خواستار توجه جدی نهادهای کمک‌کننده در این زمینه شده‌اند.

تصویر سیلاب روز جمعه، ۲۱ ثور در شهر پلخمری مرکز استان بغلان

منیر احمد، باشنده‌ «فلول» شهرستان برکه، می‌گوید که به ‌دنبال سرازیر شدن سیلاب‌، روستای آن‌ها زیر آب رفته و دار و ندار آن‌ها را سیلاب برده است و آن‌ها اکنون بدون سرپناه زنده‌گی می‌کنند. این باشنده فلول می‌گوید: « هر چه داشتیم، سیل با خود برد و چندین روز است بی‌سرپناه‌ایم و در دامنه‌های کوه و روی آوراها شب‌‌وروز خود را می‌گذرانیم. سیلاب ناگهانی سرازیر شد، حتی اعضای فامیل خود را نتوانستیم از خانه بکشیم، هشت عضو خانواده‌ام را به شمول پدر و مادرم با تمام دار و ندار مان سیلاب برد. فقط من، یک خواهر و دو برادرم نجات پیدا کردیم، اما کاش نجات نمی‌یافتیم و این رنج و غم بزرگ را نمی‌دیدیم.»
منیراحمد می‌افزاید باآن‌که پنج‌روز از سیلاب در بغلان  می‌گذرد اما تاکنون تیم‌های نجات که امکانات مجهز برای نجات قربانیان داشته باشند به ساحه نیامده است، فقط امدادگران محلی و عده‌ی اشخاص خییر دیگر از استان های هم‌جوار آمدند و دست‌گیری های اندک کردند اما به همه مردم نرسیده است. از طرف طالبان تا هنوز هیچ کمکی به ما نرسیده است. حالا هم ما شب‌وروز را در بیرون سپری می‌کنیم که نه نان است و نه خیمه که یک سرپناه باشد.

تصویر از ساحات سیل‌زده‌ی فلول شهرستان برکه، در فلول بیش ۳۰۰ نفر جان باختند و هزاران خانه مسکونی تخریب و صدها راس مواشی تلف شد.

از سوی دیگر، یک منبع که ساحات سیل‌زده را از نزدیک دیده، در صحبت با خبرنگار محلی ما گفته است که سیل در ساحات «فلول، شیخ‌جلال، گذرگاه‌نور و قسمت‌های از بغلان مرکزی» فاجعه آفریده است. به گفته‌ی منبع، تمام منطقه را سیل برده و تمام ساحات زیر سیل شده است و مردم در وضعیت رقت‌باری قرار دارند. این منبع، افزوده است که هنوز در برخی مناطق به ویژه در قسمت‌های فلول مردم به دنبال اعضای خانواده‌های خود هستند که تاکنون ناپدید هستند. به گفته او، در این منطقه آب، غذا و سرپناه وجود ندارد و باید نهادهای مددرسان در این زمینه توجه فوری و همه‌جانبه به خرج دهند.

از سویی هم روح‌الله روحانی، باشنده‌ شهرستان گذرگاه‌نور گفته است که سیلاب در گذرگاه‌نور فاجعه بزرگ خلق کرده است و با گذشت چندین روز هنوز هیچ نهاد امدادی و تیم‌ نجات به گذرگاه نور نرفته است و مردم در وضعیت دشواری قرار دارند. او افزوده که در نتیجه سیلاب‌های اخیر در گذرگاه‌نور روستاهای«جریان، زیوالی، ده‌میران، روی‌آب، میرخیل بالا، میرخیل پایین، دهن غارو، جراب، یاهور و اربوز» کاملن زیر آب شده و چیزی برای مردم باقی نمانده است. روحانی هم‌چنان اضافه کرده است که راهای مواصلاتی به این شهرستان کاملن مسدود است و هیچ اقدامی تاکنون برای بازگشایی راه و رسانیدن کمک به این ساحه صورت نگرفته است. او در ادامه گفته که در طی روز های گذشته، تنها مقداری اندکی کمک‌های مردمی شهرستان «فرنگ» توسط مردم با عبور از مسیرهای دشوار گذر به گذرگاه رسیده است. روحانی، از نهادهای امداد رسان خواسته است که به مردم آسیب دیده و قربانیان سیلاب در شهرستان گذرگاه‌نور توجه جدی کنند و دست مردم نیازمند را بگیرند.

تصویر شهرستان گذرگاه‌نور؛ پس از فلول شهرستان برکه، این شهرستان بیشترین تلفات جانی و مالی را دارد.

با این حال، برخی از باشندگان شهرستان نهرین بغلان گفته‌اند که «فلول، شیخ‌جلال و شرشر» نهرین‌ها کامل زیر آب رفته و باشنده‌گان این مناطق برای زنده ماندن به کوه‌ها پناه برده‌اند و با شکم‌های گرسنه شب‌وروز می‌گذرانند. به گفته باشندگان نهرین، اگر وضعیت به همین منوال پیش برود و کمک همه‌جانبه صورت نگیرد، در قدم اول کودکان قربانی اصلی سیلاب بودند، از بین می‌روند. چندین روز است که از روستا‌های همجوار نان جمع‌آوری می‌کنیم و به سیلاب‌زده‌گان می‌بریم تا از گرسنه‌گی از بین نروند. مردم بی‌سرپناه هستند و اگر از سیلاب نجات پیدا کردند، اما از گرسنه‌گی و بی‌سرپناهی از بین می‌روند. باشندگان نهرین‌ها با انتقاد از بی‌برنامه‌گی طالبان برای کمک رسانی و نجات قربانیان گفته‌اند: «حکومت‌داری به این معناست که وقتی حادثه بر سر رعیت و ملت می‌آید، دست‌ تعاون به طرف‌ او دراز شود. در نهرین‌ها بیش از ۳۰۰ نفر را سیلاب کشت و هزاران خانه تخریب شد، بیش از هزاران جریب زمین مردم با مزارع شان از بین رفت و هزارن راس مواشی شان تلف شد؛ اما طالب تا هنوز یک سوزن به ما مردم کمک نکرده است. نه نانی برای خوردن داریم و نه هم جایی برای زنده‌گی کردن.»

علی عمر، یکی از امددگران اجتماعی، که یک‌روز پس از فاجعه سیلاب به ساحات آسیب‌دیده رفته و با مردم محل دیده است، با نشر ویدیویی در صفحه‌ی فیسبوک خود گفته که تعداد جان‌باخته‌گان زیاد است و مردم به آب، غذا، خیمه و لباس ضرورت دارند. به گفته او، باشنده‌گان مناطق سیل‌زده در کنار تلفات انسانی تمام داروندارشان را از دست داده‌اند و در وضعیت بسیار دشوار به‌سر می‌برند. او تاکید کرده است که تعداد زیادی مردم ناپدید هستند. او افزوده که در مناطق کرکر و گذرگاه نور راه‌های مواصلاتی بند است و مردم اطلاع دقیقی از آسیب‌دیده‌گان ندارند.

این در حالی است که سیلاب‌های روز جمعه، ۲۱ ثور در استان‌های بغلان، تخار، بدخشان، سمنگان و غور نیز جان صدها تن را گرفت و خسارات هنگفت مالی به‌جا گذاشت. امدادگران اجتماعی و محلی پس از سرازیر شدن سیلاب‌ها به محلات آسیب دیده رفتند و برای کمک‌رسانی و دست‌گیری اقداماتی کردند اما این کمک‌ها بسنده نبوده و هنوز مردم در بی‌نانی و بی‌سرپناهی به سر می‌برند.

 

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://paigah-news.com/?p=12289

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

آخرین اخبار