آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد روز دوشنبه به رسانهها گفته است که طالبان برای شرکت در نشست سازمان ملل در دوحه در مورد افغانستان، شرایط غیرقابل قبولی را تعیین کردند.
گوترش در پایان نشست دو روزه در قطر گفت که خواستههای طالبان شامل حذف اعضای جامعه مدنی افغانستان از مذاکرات در دوحه و پذیرفتن این گروه به عنوان حاکمان مشروع افغانستان از سوی سازمان ملل گردیده بود.
طالبان در سال ۲۰۲۱ با عقب نشینی نیروهای ایالات متحده و ناتو پس از دو دهه جنگ، قدرت را به دست گرفتند و تاکنون هیچ کشوری آنها را به عنوان دولت افغانستان به رسمیت نمی شناسد و سازمان ملل متحد گفته است تا زمانیکه محدودیتهای وضع شده بر زنان از سوی طالبان برداشته نشود و به نقض ارزش های حقوق بشری پایان داده نشود به رسمیت شناختن این گروه غیر ممکن است.
در نشست دوحه تمام کشورهای عضو و فرستادگان ویژه آنان گرد هم آمدند و روی قضایای افغانستان بحث و تبادل نظر نمودند. اما گروه طالبان به خاطر عدم پذیرفتن این گروه به عنوان حاکمان مشروع افغانستان از سوی سازمان ملل شرکت نکردهاند.
گوترش در یک کنفرانس خبری گفت: «من نامه ای (از طالبان) دریافت کردم که در آن مجموعهای از شروط برای حضور در این نشست مطرح گردیده بود که هیچکدام قابل قبول نبود.
شرایط گروه طالبان طوری بود که از ما خواسته شده بود تا جز با این گروه با سایر طرفهای مخالف این گروه صحبت نکنیم و نمایندهگان اقشار مختلف جامعه افغانستان نیز در نشست حضور پیدا نکنند، این خواسته طالبان به مثابه به رسمیت شناختن این گروه از سوی سازمان ملل و کشورهای اشتراک کننده در نشست دوحه بود.
آقای گوترش عدم اشتراک گروه طالبان در نشست دوحه را هرچند نادرست خواند. اما گفت که بحث در مورد افغانستان نتیجه قابل قبول داشت و اگر اکنون گروه طالبان حاضر به اشتراک در این نشست نشده اند در آینده آنها اشتراک خواهند داشت و راه حلی نیز برای معضل افغانستان پیدا خواهد شد.
بزرگترین نقطه اختلاف بین جامعه جهانی و گروه طالبان ممنوعیتهای اعمال شده بر زنان و دختران از سوی این گروه است.
طالبان اصرار دارند که این ممنوعیت ها یک موضوع داخلی است و انتقادات را به عنوان مداخله خارجی رد می کنند، اما گوترش گفت که شرکت کنندگان در نشست موافقت کردند که لغو محدودیتها در دستور کار آنان باید قرار داشته باشد.
بحث مهم دیگر تعیین یک فرستاده ویژه از سوی سازمان ملل برای افغانستان است که گروه طالبان با این گزینه نیز مخالفاند. اما گوترش گفت که تعیین نماینده یک امر ضروری بود و ما این کار را برای نظارت جدی اوضاع در افغانستان و سهل سازی روند حل معضل این کشور انجام خواهیم داد.
گوترش در پایان صحبت هایش گفته است که گروه طالبان باید به خواست جامعه جهانی و سایر طرف های مخالف این گروه در افغانستان تن دهند در غیر این صورت فاصله میان ما و گروه طالبان بیشتر از پیش خواهد شد و این به نفع این گروه نیست.