افراط و تفریط دو پدیده‌ی که سیمای دین را مخدوش می‌کند 

نویسنده: فرید عمری 

افراط و تفریط دو واژه و اصطلاح است که در لفظ عام به کُندروی و تندروی یا زیاده‌روی و کم‌بینی به‌کار می‌روند، گرچند تفریط و افراط، بخش‌های مختلف زندگی انسان را احتوا می‌کند و انسان‌ در امورات مختلف حیاتی‌شان از خوردن و آشامیدن تا بحث کردن… به این دو پدید گرفتار اند. محبث افراط و تفریط در بیش‌تر موارد به دین و دین‌داری به کار می‌رود که جمعی دین مایه خشونت و رعب معرفی می‌کنند و عده نسبت به دین دیدگاه سبک و نهایت آسان‌گیرانه دارند که در واقع این مبحث گسترده و کلان است، نمی‌توانیم ابعاد و پیامدهای آن‌را در این نوشته کوتاه بگنجانیم، فقط علتی را در این جا بحث می‌کنم که تا جای این موضوع سبب افراط‌گرایی و تفریط گرایی میان مسلمانان شده‌است. این مورد رفتارهای پیشوایان و داعیان دین است که به عنوان مدرس مدارس دینی، علوم دین را برای اطفال، نوجوانان و جوانان آموزش می‌دهند و رفتار این طیف به هر شکل‌اش بالای طلبه‌ها و شاگران تاثیر دارد، چه رفتار‌ها و برخورد‌ها از نوع خشونت باشد، چه از نوع تساهل و محبت.

برخی مدارس دینی، جهت آموزش دادن کودکان شیوه‌های خشن و قبیح و سرکوب‌گرایانه‌ی را به‌کار می‌برند، تا کودکان و نوجوانان را آماده کسب علم و دانش کنند، در حالی ‌که این رفتارهای متحجرانه‌ برای آن‌ها به صورت غیر مستقیم خشونت پروری و خشونت پسندی را تفهیم می‌کند و این گونه ضرب و شتم‌ها، به‌جای کرنش‌ها، کنش‌ها و واکنش‌های مُدارا جویانه و تسامح‌طلبانه، عقده‌گشای، تحجر و بد رفتاری را تلقین می‌کند. به نحوی شماری آن‌ها را از کسب علم دین، خو گرفتن با مدارس و مساجد دل سرد می‌کند و این عمل خشونت آمیز منجر می‌شود که حتی با دین و خدا متارکه کنند و با دین‌داران از درب اهانت، ستیزه و بد بینی پیش‌بیاییند و میانه خوبی با قرآن و نماز نداشته باشند.

نمونه بارز این گونه افراد را هم در طرف طرد شده‌ها و هم در جانب افراطی‌ها شاهد هستیم، آن‌ها که در اثر خشونت و سخت‌گیری با دین پشت کردند، همواره رفتارها و اعمال برخی ملا‌ها را زیر نام دین به رخ دین‌داران می‌کشند و می‌کوشند تا از این مجرا سیمای دین را مخدوش کنند و عقده خود را بریزند، ضرب و شتم و اهانت که در مدارس تجربه شدند و به نحوی در پی انتقام آن از اهل مدارس هستند.

از سوی هم‌ آن‌های که پیروان اهل بد رفتار و خشونت‌گرایی هستند نیز در پی آن اند تا چگونه بتوانند آدم‌های مخالف دیدگاه‌شان را تکفیر کنند و با توهین و اهانت حتی حکم قتل آن‌ها را صادر کند و در شبکه‌های شامل شوند تا آنچه بر سر‌شان سپری شده‌است را تطبیق شوند که گونه‌های کنش‌های این جماعت در برابر یک‌دیگر زیاد است و دو طرف را در صف مخاصمه شدید با یک‌دیگر قرار داده است و این دیدگاه‌ها توانسته بالای سایر افراد که عملا در عمق بحران نیستند تاثیر بگذارد و آن‌ها فهمیده و نا فهمیده از این دو طیف پیروی می‌کند و امروز جامعه ما دارد از میدان اعتدال‌گرای و اوسط پسندی به سمت افراطیت و تفریط که دو امر خطرناک در حرکت است.

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://paigah-news.com/?p=12863

۲ نظر

  • قلم تان پررنگ دقیقاً امروز جامعه ما مبتلا به مریضی افراط گرایی دینی گردیده و اگر گروه حاکم تا چند سال دگر باقی بماند تاثیر افراط گرایی دینی بیشتر می‌گردد،طبقه جوان و تحصیل کرده بیشتر مورد تکفیر قرار میگرند خشونت در جامعه به فرهنگ مبدل می‌گردد.

  • قلم تان پررنگ دقیقاً امروز جامعه ما مبتلا به مریضی افراط گرایی دینی گردیده و اگر گروه حاکم تا چند سال دگر باقی بماند تاثیر افراط گرایی دینی بیشتر می‌گردد،طبقه جوان و تحصیل کرده بیشتر مورد تکفیر قرار میگرند خشونت در جامعه به فرهنگ مبدل می‌گردد.

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

آخرین اخبار