فرمانده پیشین ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا”سنتکام” گفته با دستیابی طالبان به قدرت، داعش خراسان فضای مساعدی برای پیشرفت پیدا کرده است.
جوزف ووتل، گفته که نبود فشار نظامی آمریکا و ناتوانی طالبان باعث شده که داعش به تهدیدی بزرگ تبدیل شود.
به گزارش بزنس انسایدر، پیش از ورود طالبان به کابل، فعالیت داعش خراسان محدود به افغانستان بود و نفوذ محدودی فراتر از مرزهای این کشور داشت، ولی پس از آن فرصت گسترش بیشتری یافت و مسئولیت حملاتی فراتر از خاک افغانستان از جمله حمله انتحاری به مراسم سالگرد قاسم سلیمانی در ایران و حمله به سالن کنسرت مسکو را برعهده گرفته است.
جوزف ووتل، که در سال ۲۰۱۰ بر عملیات نظامی در خاورمیانه نظارت داشت، به بزنس انسایدر گفت: «خیلی طول نمیکشد تا این سازمانها فعالیت خود را بیشتر کنند و توانمندتر شوند.»
مایکل کوگلمن، مدیر مؤسسه جنوب آسیا در اندیشکده مرکز ویلسون نیز در گفتوگو با بزنس انسایدر خروج آمریکا و تسلط طالبان بر افغانستان را دو عامل کلیدی قدرت یافتن داعش خراسان عنوان کرد.
بزنس انسایدر در گزارش خود نوشت که بدون حضور نظامی آمریکا در افغانستان، گزینهها برای مبارزه با داعش نسبتا محدود است. گزارش افزوده است در حالی که کاخ سفید در گذشته بر راهبرد فراتر از هدفگیری تروریستها با هواپیماهای بدون سرنشین تاکید کرده، اما به نظر میرسد شواهدی دال بر کارآمدی چنین استراتژی وجود نداشته است.
بزنس انسایدر، نوشت که آمریکا تا قبل از سقوط دولت پیشین افغانستان قابلیتهای اطلاعاتی قابل توجهی در افغانستان داشت و میتوانست حملات نظامی علیه گروه تروریستی انجام دهد و همچنین به نیروهای نظامی افغانستان در اجرای عملیاتهای کلیدی مشاوره و کمک برساند.
به نوشته این نشریه آمریکایی، جنرال بازنشسته جوزف ووتل گفته که این رویکرد «چمنزنی» در مبارزه با تروریسم در نهایت منجر به تقویت و انعطافپذیری بیشتر داعش خراسان شده است و این گروه اکنون بر گسترش نفوذ خود در مناطق دیگر تمرکز دارد.